Biografie van Sonja ter Heijden

Sonja ter Heijden, vrouw, kreeft, geboren in de stad van Johannes Vermeer, Delft. Een mooiere stad had zij zich niet kunnen wensen. Ze kreeg een traditionele liefdevolle opvoeding waar ze haar liefde voor allerlei diertjes en plantjes mocht uitleven en creatief kon zijn.

Op de lagere en middelbare school (MAVO) behaalde zij hoge cijfers voor tekenen maar bedacht niet dat ze daarmee iets kon doen. Na een paar jaar als administratief medewerkster gewerkt te hebben kreeg zij 1 dochter en 3 zonen die zij haar “grootste geluk” noemt. Jaren zorgde zij alleen voor haar kinderen die haar de liefde en kracht gaven om blijmoedig in het leven te kunnen staan.

De tijd verstreek en zij vroeg zich af of dit het maximale was wat zij uit het leven kon halen. Moeder zijn is een prachtige maar zware job, maar wat gebeurt er als de jongste ook groot is.
Sonja’s vader had haar ooit 100 gulden gegeven om aan haar zelf te besteden en niet, zoals gewoonlijk, iets voor de kinderen te kopen. Ondertussen was het eurotijdperk aangebroken en zag zij in een folder een aanbieding over schildersdoeken en verf.

Een plannetje begon in haar hoofd op te komen, zou zij kunnen schilderen? Wat zou ze ermee kunnen bereiken? Dus ging ze naar een gerenommeerde winkel in de binnenstad van Delft om haar eerste schilderspullen te kopen. Wil je iets moois maken dan heb je kwalitatief goede materialen nodig. Met acrylverf en linnen doeken begon zij grote bloemen te schilderen en simpele stillevens. Echter de juiste dramatiek kreeg zij er niet in, de acrylverf was aan haar niet besteed.

Na een jaar kocht ze olieverf en marterharen penselen. Haar uitgangspunt was om héél goed te worden om bijzondere schilderijen te maken. Haar drijfveer om mooie schilderijen te maken was om haar zelf te bewijzen dat ze bestond. Een wedergeboorte voltrok zich voor haar ogen en de mooiste schilderijen moeten nog geschilderd worden.

Sonja aan het werk aan haar schildersezel
Sonja bij een van haar werken