De schildertechniek van Sonja ter Heijden

Voor het vervaardigen van haar schilderijen gebruikt Sonja “Masoniet”-paneel als ondergrond, een plaatmateriaal dat ook veelvuldig in de bouw wordt toegepast. Het is krimpvrij, zo hard als eikenhout en zelfs bestand tegen alle weersomstandigheden. Daardoor is het ideaal materiaal om gladde schilderijen op te maken. Er bestaan verschillende diktes om te gebruiken, afhankelijk van het formaat schilderij van 4 tot 7 mm.

Het Masoniet wordt drie maal gegrond met een roze grondverf en na iedere droging gewaterschuurd. Zodoende ontstaat er een perfect glad en zeer hechtend oppervlak voor de olieverf.
Dit in tegenstelling tot het zeer kwetsbare linnen, dat een hinderlijke structuur heeft, indeukt bij het tekenen, dat bij vochtige temperatuur gaat uitrekken en bij warme temperatuur strak trekt. Zodat met het verstrijken van de tijd het schilderij gaat craqueleren, met alle onderhoud van dien…

Het gegronde oppervlak van het Masoniet paneel is nu gereed om er een zeer gedetailleerd ontwerp op te tekenen, zoals voor Sonja’s schilderijen vereist is. Hierna kan ze met de onderschildering een aanvang nemen, zodat ze een goed overzicht heeft wat het schilderij uiteindelijk moet gaan worden. Als eenmaal de olieverf van de onderschildering droog is, wordt het schilderij gewaterschuurd en kan met de gedetailleerde afwerking worden begonnen. Echter naar het beoogde resultaat van het gedetailleerde onderwerp, kan dit waterschuren zich herhalen.

Nadat het schilderij is voltooid wordt het met satijnlak gevernist, zodat een harde beschermlaag het schilderij tegen stof, aanslag (vet, rook) beschermt.

Sonja met haar ouders (2011)
Sonja met haar ouders (2011)